Bir ürün hakkında seçim yapmadan önce her kullanıcının yapması gereken, o ürün hakkında gerekli bilgiye sahip olmaktır. Kurumsal firmaların ve yüksek trafikli web sitelerin ihtiyaç duyduğu VDS seçimini yapmadan önce VDS nedir? Ne işe yarar gibi terminolojilere göz atalım.
VDS nedir? Kullanım Amaçları Nelerdir?
Genel açılımı Virtual Dedicated Server olan VDS, fiziksel donanım kaynaklarının sanallaştırılması sonucu elde edilen ve birbirlerinden ayrılmış sunucular demektir. Bir adet fiziksel sunucudan birden fazla server elde edilmesinden dolayı fiziksel çözümlere göre çok daha ekonomik ve esnek bir çözümdür.
VDS Server hizmeti birçok amaçla kullanılabilir. Bunlara örnek verecek olursak :
Web sitesi barındırma ( Web Hosting ) hizmeti verebilirsiniz.
Yüksek kaynak gerektiren blog sitelerinizi barındırabilirsiniz.
E-ticaret uygulamanızı daha güvenli bir ortamda barındırabilirsiniz.
Verilerinizi yedekleyebilir ve sunucunuzu depolama alanı olarak kullanabilirsiniz.
Yüksek kaynak gerektiren her türlü yazılımınızı güvenle kullanabilirsiniz.
Muhasebe, IK ve her türlü kurumsal yazılımınızı kullanıcılarınıza paylaştırabilirsiniz.
Sanal sunucu hizmetinin en büyük avantajı bulut teknolojileri nedeniyle esnek ve yedekli bir çalışma ortamına sahip olması ve kullanıcılarına sanallaştırmanın avantajı nedeniyle ucuz sunucu imkanı sağlamasıdır.
Yüksek performanslı ve sorunsuz bir hizmete sahip olmak için mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
VDS Nedir? 5 Adımda Doğru VDS Seçimi!
Bulut Teknolojileri İle Güncellenmiş Alt Yapı.
%100 SSD Diske Sahip Olmalı.
Veri Yedekleme Hizmetine Özel Önem Verin.
Veri Merkezi Alt Yapısı %100 Yedekli Olmalı
Uzman Görüşü
1.Bulut Teknolojileri ile Güncellenmiş Bir Altyapı
Yedeklilik, Virtual Dedicated Server için çok önemli bir konudur. Bulut altyapısında hem fiziksel sunucu hemde veri yedekliliği sağlanabilir. Sanal sunucu hizmetinizi mutlaka %100 yedekli bir bulut altyapısı üzerinden almalısınız.
Özellikle donanım tarafında kurumsal donanımlar kullanılan bir altyapı kullanmanızı önermekteyiz. Örnek verecek olursak fiziksel sunucu işlemcisi Intel Xeon E5 kurumsal işlemci, disk altyapısı %100 SSD disk ve %100 ağ yedekliliğine sahip, hata korumalı ram modüllerine sahip bir altyapı mutlaka olmalıdır.
2.%100 SSD Diske Sahip Olmalı
VDS hizmetinden yüksek performans alabilmeniz için disk performansı büyük öneme sahip olmaktadır. En büyük performans artışını da %100 SSD disklere sahip depolama birimleri üzerinden elde edebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda gelişmekte olan NVME disk altyapıları sunucu erişim ve tepkime sürelerini milisaniyeler seviyelerine indirmekte ve çok hızlı bir sunucu hizmetini sağlamaktadır.
3.Veri Yedekleme Hizmetine Özel Önem Verin
Sunucunuz sorunsuz olarak olarak çalışıyor iken her şey güzel. Peki ya sunucunuzda bir sorun olursa ve verilerinize erişemez durumda kalırsanız? Örnek verecek olursak sunucunuzdaki bir veriyi yanlışlıkla sildiniz ya da uygulama açıkları yüzünden sunucunuza bir virüs bulaştı. İşte böyle bir durumda verilerinizi yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu o an anlarsınız.
Bulut sunucu hizmeti aldığınız firmanın mutlaka güvenli bir yedekleme hizmeti de size sağladığından emin olun. En azından günlük olarak farklı bir lokasyona mutlaka verilerinizi yedeklenmesi, sizin ve verilerinizin güvenliği için olmazsa olmaz bir hizmet.
4.Veri Merkezi Altyapısı %100 Yedekli Olmalı
VDS hizmetinizi aldığınız bulut altyapısının mutlaka güvenilir ve %100 yedekli bir veri merkezi üzerinden yayın yapıyor olmasına dikkat edin. Bu veri merkezinin kurumsal ve Türkiye içerisinden hizmet veren bir altyapıya sahip olmasından emin olmalısınız. Bu şekilde siz ve müşterileriniz sunucunuza Türkiye içerisinden en hızlı şekilde erişim sağlayabilir.
Aşırı Yüklü ve Sıkışık Düşük Performanslı Altyapılar Sorunlara Yol Açar
Sunucunuzun bulunduğu donanım altyapısının aşırı yüklü ( saturated ) ve yavaş olmaması çok önemli. Örnek verecek olursak bir minibüse 30 kişi sıkıştırdığınız vakit o minibüsteki hiç bir yolcu ( vds müşterisi ) mutlu olamaz. Bir minibüste 12 kişi olmalıdır. Aynı şekilde bir fiziksel sunucuda 30-40-50 adet vds barındıran altyapılarda erişim kesintileri, yavaşlık ve veri kayıpları yaşanma ihtimalleri yüksektir.
5.Uzman Görüşü
Konuyla ilgili Türkiye de kaliteli ve ucuz VDS hizmeti veren Turhost firmasının uzman görüşüne başvurduk. Kendilerinin görüşü şu şekilde;
“Bir VDS altyapısında en önemli konunun bu olduğunu düşünüyoruz. Fiziksel sunucularda kesinlikle yeterli sayıda ve diğer sanal sunucuları etkilemeyecek kadar VDS barındırılmalıdır. Fiziksel sunucunun yeterli olmadığı durumlarda mutlaka ek fiziksel sunucu takviyesi yapılmalı. Aynı zamanda arka planda mutlaka ek kapasite ihtiyaçları için yedek fiziksel sunucu barındırılmalı. Biz bu politikaları harfi harfine uygulamaktayız.”
“Uzun bir zamandır VDS server kapasite planlaması ile alakalı çalışmalar yapıyoruz ve yeni bulut altyapımızı geçtiğimiz aylarda devreye aldık. Yeni altyapımız ile birlikte artık hiç bir şekilde VDS müşterilerimiz performans sorunu yaşamıyor, klasik altyapılarda görülen kesinti ve sanal sunucuların birbirlerini performans tarafında etkileme sorunu ortadan kalkıyor. Yeni yapılarımızdaki müşteri memnuniyet oranları çok iyi durumda. Dolayısıyla hem bizler hem de müşterilerimiz mutlu ve huzurlu.”
Yeni Bulut VDS Sunucu hizmeti ile alakalı detaylar ve ekonomik sunucu paketleri için www.erkanwebyazilim.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.